top of page
  • Foto van schrijverManon Spruit

Waarom wil je jouw VLAmax meten in een inspanningstest?

De term Vo2Max is bij de meeste fanatieke amateursporter wel bekend, zo niet? (Check dan onze blog over de Vo2max!), maar het begrip VlaMax, is een stukje onbekender. Hoe en wat is je VlaMax en waarom is ook dit belangrijk om hierin inzicht te krijgen.


Oké, we beginnen weer even bij het begin. V staat voor het volume in loop van de tijd, La is de afkorting van Lactaat en Max is een afkorting van maximum. Omdat lactaat in de spier wordt geproduceerd, kan je dus van deze afkorting afleiden dat VlaMax staat voor de maximale productiesnelheid van lactaat in de spieren.


Energiesystemen

Om dit begrip goed te kunnen begrijpen, moeten we eerst even een blik werpen op de verschillende energiesystemen is ons lichaam. Om een prestatie te leveren, gaan onze energiesystemen namelijk aan de slag, we hebben er drie, die alle drie een bepaalde soort energie het beste kunnen leveren.

  1. Creatinefosfaat systeem (anaeroob a-lactisch)

  2. Glycolyse - anaeroob systeem

  3. Aeroob systeem

Het eerste systeem, het creatine fosfaat systeem is goed in zeer korte energielevering, bijv. de eerste aanzet na een start of korte sprint. De glycose, het 2de systeem kan snelle energie leveren over ong. 2 - 2,5 minuut en het Aerobe systeem levert langzamere energie onder invloed van zuurstof maar houd dit wel heel erg lang vol.


Het is niet zo, dat wanneer je bijv. een 1500m schaatst je enkel energie ontvangt van je glycose systeem. Altijd zijn alle 3 de energiesystemen actief, alleen heeft er een energiesysteem de overhand. Daarom is het bijv. belangrijk om gevarieerd te trainen met verschillende intensiteiten omdat je alle energiesystemen bij een sportprestatie nodig hebt.


Welke waarde zegt wat?

Als de Vo2Max iets zegt over ons 3de energiesysteem, het aerobe systeem. En wanneer je nu weet dat je VlaMax iets zegt over je snelheid van je lactaatproductie, kan je dus mogelijk snappen dat je VlaMax je iets verteld over je prestaties van je glycolytische anaerobe systeem. Je maximale lactaat productiesnelheid wat je VlaMax weergeeft, is evenredig met de hoeveelheid energie (of kracht) die via de glycose wordt geproduceerd.


Waar het echter zo is met de Vo2Max, dat hoe hoger deze waarde is, hoe beter het is. Dit niet geld voor je VlaMax. Je wilt je VlaMax namelijk afstellen afh. van de prestatie die je wilt leveren. Je glycolystische energiesysteem produceert namelijk snel energie, een hoge vlamax betekend dus meer energie voor korte inspanningen, zoals een 400m lopen, 1000m schaatsen of 200m zwemmen. Maar dit systeem produceert ook bij de energielevering lactaat en verbrandt koolhydraten. Een hoge VlaMax vermindert de anaerobe drempel en vetverbranding en verlengt de hersteltijd van zware inspanningen. Het is daarom dus belangrijk om je VlaMax in kaart te brengen, zodat je deze waarde doormiddel van training kan finetunen voor de prestatie die je wilt leveren.


Als voorbeeld: een topmarathonloper heeft ong. een VlaMax van 0.3 mmoll/l/s terwijl een 100m sprinter een VlaMax heeft van 1.0 mmoll/l/s. Je ziet dus dat er per sportdoel, grote verschillen in deze waarde kunnen zitten. Voor de sprinter is de hoge VlaMax goed, maar voor de marathonloper juist een lage VlaMax.


Door een inspanningstest af te leggen die je VlaMax in kaart brengt, kan je dus samen met je coach bepalen of deze in lijn ligt met je sportieve doelen en hierop je trainingen afstellen.


Meer informatie over een test waarbij je jouw VlaMax in kaart kan brengen?36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook
  • Instagram
bottom of page