top of page

Wat meten we met de test?

INSCYD testen geeft jou veel data over je sportieve capaciteiten, maar wat zegt deze data jou en wat kunnen we ermee. We leggen het je graag stap voor stap uit.

Vo2max

De grootte van je motor

Van korte zwemsprints tot voetbalwedstrijden van 90 minuten, de maximale aërobe capaciteit (Vo2max) is de belangrijkste prestatiemaatstaf waarnaar moet worden gekeken.

 

Vo2Max is het maximale volume zuurstof dat een mens per tijdseenheid kan transporteren en metaboliseren bij lichamelijke inspanning op zeeniveau. Dit is een bovendien een indicatie van je fysieke conditie.

 

Zoals vaak verkeerd wordt gedacht, wordt Vo2max niet beperkt door alleen puur fysiek talent, maar kan het worden getraind. Wanneer je regelmatig traint, is het belangrijk om de Vo2max te controleren, aangezien deze snel reageert op training.

VLAmax

Het geheime wapen van de topcoach

Er zijn twee verschillende manieren waarop VlaMax bekeken kan worden. Een lage VlaMax kan je helpen beter te presteren, je vetverbranding te verhogen en je hersteltijd na zware inspanning te verkorten.

 

Aan de andere kant vergroot een hoge VlaMax de kracht die je nodig hebt voor aanvallen, sprints en korte inspanningen. De anaërobe capaciteit kan het verschil maken tussen het winnen en verliezen van een race: de laatste ronde, de eindsprint, het laatste zetje – allemaal worden ze bepaald door je glycolytische kracht.

Anaerobe drempel

Misschien wel eens van omslagpunt gehoord?

De kritische intensiteit (of kracht) is de hoogste intensiteit die ervoor zorgt dat je metabolisme "stabiel" is. Dit noemt men de anaërobe drempel, kritische kracht of snelheid, ook wel bekend als het 'omslagpunt'.

​

Door je anaerobe drempel te testen bij Spruit Sportcoaching met de testprotocollen van INSCYD, laat je het testen volgens de belangrijkste definitie: de maximale intensiteit waarbij lactaatverbranding gelijk is aan lactaatproductie. Dit maakt het mogelijk je anaerobe drempel heel nauwkeurig te bepalen.

Economie

De hack voor het ontsleutelen van snelheid

Misschien heb je er wel van gehoord, loopeconomie, fietseconomie, zwemeconomie... Het woord wordt veelvuldig gebruikt, maar wat betekent het eigenlijk?

 

Economie heeft betrekking op de manier waarop energie wordt omgezet in snelheid of kracht (afhankelijk van wat je meet) Economie is het begrijpen van de hoeveelheid energie die nodig is om met een bepaalde snelheid te bewegen of een bepaald vermogen te leveren. De hoeveelheid energie die beschikbaar is, is een kwestie van fysiek vermogen, maar hoe snel een atleet met die energie beweegt, is een ander verhaal.

 

In free motion sporten, zoals hardlopen en zwemmen, is economie de belangrijkste parameter. Een goed inzicht in je economie binnen je sport en hoe je hiermee het beste kunt omgaan, is heel waardevol.

Vetverbranding

Jouw FatMax zone

De snelheid van de vetverbranding is belangrijk om te weten binnen duursporten zoals triathlon en bijv. bij het lopen van marathons.

Vetverbrandingssnelheden zijn zeer individueel.

 

Er zijn significante verschillen tussen verschillende atleten en tussen verschillende trainingstoestanden van dezelfde atleten op verschillende momenten. Wanneer je de FatMax Zone kent, leer je de vetverbranding het meest efficiënt te trainen.

Verbranding van koolhydraten

Nooit meer een hongerklop

Het is ook van cruciaal belang om precies te weten hoeveel koolhydraten je verbrandt tijdens het sporten. Wanneer je dat weet, kun je het optimale niveau van brandstof voor je trainingen en races vinden, en bepalen welk niveau je prestaties daadwerkelijk zal vermoeien of verbeteren.

​

Het is mogelijk de inname van koolhydraten te verbeteren door het te trainen, maar het moet worden geoefend. Als je lichaam lactaat aanmaakt, moet het hiervoor koolhydraten afbreken. De productie van lactaat is direct gekoppeld aan de verbranding van koolhydraten, doordat we tijdens de test je lactaat meten kunnen m.b.v. formules in de INSCYD software dit in kaart brengen.

​

Wanneer je weet hoeveel koolhydraten je op welk tempo gebruikt, maak je betere voedingsplannen tijdens trainingen en wedstrijden en kom je de hongerklop niet meer tegen.

„Your really know what you need to work on if you know your VLamax“

Dan Lorang, Coach of Jan Frodeno, Anne Haug

Logo_White.png
bottom of page