top of page
  • Foto van schrijverManon Spruit

Het belang van je waterbalans

Wist je dat de mens voor ongeveer 55% uit water bestaat? Water is een belangrijk transportmiddel in ons lichaam. Water zorgt ervoor dat diverse mineralen op de juiste plek blijven in je lichaam en reguleert de temperatuur in je lichaam. Wil je dus prestaties leveren als sporter? Let goed op je inname van vocht en dan water in het speciaal.


Waterbalans

Je moet zorgen voor een goede waterbalans, maar wat is nou precies een waterbalans? Er is sprake van waterbalans als de opname en afgifte van vocht in evenwicht zijn. Loop je dus 5km in warme omstandigheden? Dan verlies o.a. vocht doormiddel van zweet, het vocht wat je uitzweet moet je tijdens en na de training ook weer aanvullen om je waterbalans in evenwicht te houden.


Hoeveel vocht je verliest is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de temperatuur en luchtvochtigheid. In warme en vochtige omstandigheden verliest je veel meer vocht dan in koude omstandigheden. Al moet je er in koude omstandigheden natuurlijk ook aan denken dat je voldoende blijft drinken. Daarnaast speelt de duur, intensiteit en de kleding die je draagt ook een rol.


Zweet

Nu is zweet niet enkel alleen water wat je uitscheid. Zweet bevat ook mineralen die via zweet het lichaam verlaten. Als je tijdens je training gebruikt maakt van isotone sportvoeding bevat deze sportvoeding ook mineralen die de mineralen die je verliest weer aanvullen. Zo vul je door isotone sportvoeding tijdens je training te nemen zowel vocht als je mineralen terug aan.


Verlies je heel veel zweet maar vul je dit niet aan? Dan ontstaat er een negatieve waterbalans in je lichaam. Deze negatieve waterbalans heeft invloed op je prestatie. 1% zweetverlies zorgt al voor een negatief effect op de stofwisseling en bij 2% neemt je duurvermogen af.


Krijg je een dorstgevoel? Dat is een teken dat er gedronken moet gaan worden. Je lichaam geeft hiermee een waarschuwing af. Dit gevoel treed al op als het verlies van vocht ong. 2% van je lichaamsgewicht is. Vul je op dat moment niet aan, betekend het dat je prestatievermogen verder zal afnemen met alle gevolgen van dien. Negeer dit signaal dus niet en blijf drinken. Voor, tijdens en na de training.


(Bron: Voeding en Sport, Anja van Geel & Joris Hermans, blz. 40 -42)

25 weergaven0 opmerkingen

Comments


  • Facebook
  • Instagram
bottom of page